Welkom
Profiel
Bedrijfsvisie
Foto & Film
Contact

3 2014(338)kopie2
Voeding varkens
Brijvoer

Alle varkens krijgen brijvoer. Hiervoor is een uitgebreide brijvoer installatie aanwezig. De installatie mengt allerlei soorten voer tot een smakelijk voerpapje ook wel brijvoer genoemd. Dit wordt dan regelmatig naar alle troggen in de stallen gepompt, zodat de varkens vers, fris en lekker voer krijgen. De varkens krijgen 4 keer per dag nieuw voer en ze kunnen dan allemaal tegelijk eten. Het grote voordeel van een brijvoer installatie is dat je alle soorten voer kunt voeren. Hier is het bedrijf dan ook goed op ingericht. Vanuit de levensmiddelen industrie komen vloeibare reststromen, welke uitstekend geschikt zijn als varkensvoer. Zo wordt er voerbier, tarwezetmeel, restmelk, aardappelpuree en mosterd-olie in de rantsoenen gemengd. Maar ook droge producten zoals granen, mais, broodmeel en aardappelproducten kunnen gevoerd worden. De kunst is om al dit voer tot een lekker en voedzaam rantsoen te mengen. Daarvoor zijn voeroptimalisatie computers op het bedrijf aanwezig. Indien nodig en ter controle wordt ook de hulp ingeroepen van voerdeskundigen. Al het voer wordt bij binnenkomst op het bedrijf gecontroleerd op versheid en smakelijkheid ( zelf proeven! ). De reststromen uit de voedingsmiddelen industrie moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Fermentatie

20150226_190706
Zeer recent zijn wij gestart met het fermenteren van granen. Hiervoor is een nieuwe installatie gebouwd. Het droge graan ( tarwe, gerst, rogge ) wordt gemalen en vervolgens in warm water opgemengd. Er worden  melkzuurbacteriën toegevoegd en reeds na enkele uren gaan die melkzuurbacteriën veel melkzuur vormen net als in yoghurt. Na een uurtje of 15 is het graan voldoende gefermenteerd en heeft het mengsel een friszure smaak. Granen vormen een belangrijk deel van het voer voor de varkens. Door het fermenteren van de granen krijgen de varkens dus ook veel melkzuur binnen, wat positief is voor de darmgezondheid van de dieren.
Het fermenteren lukt alleen goed als er zeer hygiënisch gewerkt wordt. Daarom zit er op de fermentatie-installatie een volautomatische reinigingsinstallatie gebouwd. Deze installatie reinigt en stoomt alles na elke fermentatie cyclus.

20150226_191303

Corn Cob Mix

Al jaren krijgen de varkens op het bedrijf ook CCM ( Corn Cob Mix ) als onderdeel van het voer. CCM wordt gemaakt van mais en is zeer smakelijk. Hiervoor wordt de maisplant niet in zijn geheel kort gehakseld, zoals gebruikelijk voor rundvee, maar worden alleen de maiskolven gedorst. De maispitten worden fijn gemalen en aangezuurd. Vervolgens word het wit/gele poeder op een hoop ingekuild en aangedrukt door er met een zware shovel over te rijden. Tenslotte wordt de kuil luchtdicht afgedekt met folie en zand. Na 6 weken is de CCM voldoende geconserveerd en kan het gevoerd worden aan de varkens. Een gedeelte van de CCM wordt zelf geteeld op de aanwezige landbouwgrond van het bedrijf. De rest wordt in de directe omgeving aangekocht.